Javítani akarják a kistelepülések gyógyszerellátását Borsod megyében

Megosztás

Egy kísérleti programmal szeretnék javítani a gyógyszertárral nem rendelkező kistelepülések gyógyszerellátását tizenkettő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A kezdeményezés rendkívül aktuális, a Borsod24 is írt róla márciusban, hogy a patikák nagyon nehéz helyzetben vannak és folyamatosan csökken a működő gyógyszertárak száma.

A programot elsőként Alsódobszán alkalmazzák, egy hónapja működik az új rendszer, amit további tizenegy, kétezer fő alatti Borsod megyei településre terjesztenek ki.

Emellett itt tartották november 17-én, azaz tegnap a projekt nyitórendezvényét is. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára három szakpolitikai célt említett:

1: betegbiztonság

2: a magyar lakosság megfelelő minőségű és mennyiségű gyógyszerrel történő ellátása

3: a magyar gyógyszerészeti és gyógyszertári rendszer “álljon meg a saját lábán”

Elsősorban informatikai rendszerfejlesztésről van szó, az államtitkár szerint amennyiben beválik a projekt, akkor az meg tudja alapozni az egészségügyi ágazati informatikai fejlesztését. Magyarországon jelenleg 1500-1600 kistelepülésen nem érhető el közforgalmú gyógyszertár, ennek orvoslásáért kísérleteznek a pilot programmal.

Az Egészségablak nevű applikáció használatát a későbbiekben például úgy akarják kibővíteni, hogy az a megrendelt gyógyszert a lakóhelyéhez legközelebbi gyógyszertárba történő megérkezéséről a beteget értesíteni tudja. A betegek egyedi azonosítót kapnak az app által, sőt, a rászorulóknak személyesen meg sem kell jelenniük az adott patikában, a szükséges gyógyszereket a falugondnokokon keresztül kérésre kiszállítják.

„Az elmúlt tizenkét évben a gyógyszertárak száma folyamatosan csökkent, jelenleg 7%-kal, vagyis 168 gyógyszertárral van kevesebb, mint 2010-ben, és a bezárások tovább folytatódhatnak: idén 25–30 fiókgyógyszertár zárhat be” – ezt Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke nyilatkozta még tavasszal a HVG-nek.

Valóban, nagyon sok tennivaló és munka szükséges még, hogy radikális változás álljon be a hazai gyógyszerellátás tekintetében.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kép: geobil.hu

Kapcsolódó cikkek